Door jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden, met creatieve middelen, onderscheid jij je van andere sollicitanten. Met een video solliciteren is krachtiger dan je denkt. Stuur naast je CV ook een motivatievideo, als dit bij de functie past. Dat is het advies van HR-adviseur Tom Beekmans van Omroep Brabant. In dit blog geeft hij een sprekend voorbeeld en 7 tips voor solliciteren met video, voor werken in de media.
Het is een vraag die veel sollicitanten zichzelf stellen bij het zoeken van een werkplek in de media: ‘Hoe val ik op ten opzichte van andere kandidaten?’ “Het bovenop de stapel komen bij onze selectiecommissie gaat makkelijker als je een sollicitatievideo instuurt”, aldus Tom. Een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek is de sleutel, en een goed uitgedachte verhaallijn voor je video helpt je later als je wordt uitgenodigd.
Tom kreeg ook ooit alleen een link naar een website toegestuurd. “Dat bleek een website te zijn die helemaal gevuld was met informatie over de kandidaat, inclusief video’s en foto’s uit het privéleven. Dat zijn dingen die blijven hangen.” Ook hier was video de basis.
Je sollicitatiegesprek voorbereiden
Als je in de media wilt werken dan is de basis van solliciteren altijd de traditionele CV en begeleidende brief geweest. Wat nou als je die brief vervangt door andere, minder gangbare, middelen? “Vooral de jongere generatie sollicitanten experimenteert met creatieve ideeën, om in de arbeidsmarkt op te vallen”, gaat Tom verder.
“We halen veel informatie uit een brief en CV, maar een video helpt ons om sneller en beter een gevoel bij jou als toekomstige collega te krijgen. Het solliciteren met video dwingt je om in een vroeg stadium na te denken over hoe jij jezelf het beste pitcht. Wat is jouw toegevoegde waarde? Welke eigenschappen passen bij de baan waarop je solliciteert? Zo kan je er ook achter komen of de werkgever bij je past”, verdiept Tom zijn verhaal.
Als jouw verhaallijn voor de video op papier staat, dan merk je dat je automatisch zelfverzekerder bent. Hierdoor reageer je scherper tijdens het interview. Je sollicitatiegesprek voorbereiden doe je ook door na te denken over vragen die tijdens het gesprek kunnen worden gesteld.
“Geef in je sollicitatievideo antwoord op een paar van die vragen, en maak een koppeling met de waarden van de organisatie. Daarmee laat je zien dat je goed bij ons past en begrijpt wat we doen. Bespreek bijvoorbeeld kort de missie en visie van Omroep Brabant, maar ook hoe je met bepaalde situaties omgaat. Doe dit alleen als deze waarden ook daadwerkelijk bij je passen”, aldus Tom.
Zorg er daarnaast voor dat je weet wie jouw motivatievideo te zien krijgt. Tom legt dit uit: “Als je jouw video aan iemand specifiek richt en degene met de voornaam aanspreekt, dan maakt dit de video direct informeler. Je laat zien dat jij je makkelijk aan de werkomgeving aanpast. Omroep Brabant heeft een echte ons-kent-ons-cultuur. Dus het is slim om je videosollicitatie gericht te beginnen.”
Verder kan je tijdens je voorbereiding oefenen op:
- Het houden van oogcontact.
- Rustig blijven (in lichaamsbeweging en ademhaling).
- Het uitspreken van goed lopende zinnen.
- Hoe je het beste in je video met belichting kunt omgaan.
- Wat een goed videoscript nodig heeft.
Zo komt jouw videosollicitatie nog beter over. Tom geeft hieronder een goed voorbeeld hoe je heel creatief met video kunt solliciteren. De maker heeft zijn voorbereiding goed gedaan. Verderop heeft Tom ook nog 7 sterke tips, die jou helpen een goede sollicitatievideo te maken om mee op te vallen.
Goed sollicitatievideo voorbeeld
Laten we voorop stellen dat sollicteren met video niet in iedere branche nodig is. Een tekstschrijver bijvoorbeeld laat met een goed geschreven tekst zijn eigen kracht zien, in schrijfstijl, nuances en het vertellen van verhalen en presenteren van feiten.
‘Video solliciteren’ moet wel toegevoegde waarde hebben. Tom: “Als een presentator of verslaggever bijvoorbeeld met een video(pitch)solliciteert in plaats van een brief, dan sluit dat mooi op elkaar aan en is er meer impressie.”
Tom heeft een goed voorbeeld van een geslaagde ‘sollicitatie videopitch’ opgezocht. Je ziet overduidelijk dat maker Matthijs van Doesburg een goede voorbereiding heeft gedaan. Er zit heel speels veel informatie in verwerkt, in korte zinnen. Ook past hij humor toe, goed gedoseerd. In iets meer dan 2 minuten stelt hij zichzelf op een creatieve manier voor.
“Je hebt na het kijken van de video een goed beeld van Matthijs”, is de reactie van Tom. “Dat zoeken we ook in jouw videosollicitatie. Ik vraag kandidaten regelmatig een ‘elevator pitch’ mee te sturen, een kort filmpje waarin degene zich voorstelt. Waarom zou je mijn vraag niet al voor zijn?”
7 Tips voor solliciteren met video
Eerder zijn in dit blog al een paar handige tips door Tom gegeven voor de voorbereiding van je sollicitatiegesprek en hoe het maken van een video je hier op voorhand bij helpt. Hier volgen 7 praktische tips voor het solliciteren met video.
1. Jouw creativiteit
Heb jij het vermogen om op een ‘nieuwe manier’ uit de hoek te komen? Laat dit zien in jouw videosollicitatie, zowel in vorm als in inhoud. Creativiteit in je beelden, de omgeving, verhaallijn en montage helpen om een goed beeld van jezelf te schetsen, dat sprekend is voor wie je bent en waar je voor staat. Vind een originele invalshoek als je met video solliciteert, zoals in het eerder getoonde voorbeeld.
2. Altijd jezelf zijn
Er is geen match met je potentiele nieuwe werkgever als jij je voordoet als de gewenste kandidaat. Praat als jezelf, in je eigen woorden, niet met een opgezette en uitgedachte toon. Bedenk van te voren wat je wilt vertellen, maar lees dat niet voor vanaf een blaadje. Neem een houding aan waar jij je van nature prettig bij voelt. Kijk daarbij recht in de camera, want zo kijk je de recruiter aan de andere kant van de camera recht in de ogen aan. Oh ja, rechtop zitten geeft je een actieve houding.
3. De juiste kleding
Het uitgangspunt bij het maken van een motivatievideo voor je sollicitatie is dat je als jezelf kleed, representatief. Toch zijn er een aantal basisregels om rekening mee te houden. Is er een dresscode bij je nieuwe werkgever, kleed je dan ook zo in jouw video.
“Een goede zet is in ieder geval om nette kleding aan te trekken waar jij je prettig in voelt. Check bijvoorbeeld de website om te zien wat collega’s dragen. Zo laat je aan ons zien dat je goed op je sollicitatie bent voorbereid”, tipt Tom nog extra.
4. Het videoscript
We gaven het al eerder aan, een goede voorbereiding voor je video en interview is belangrijk. Het videoscript helpt je om beknopt je verhaal te vertellen (prioriteren), te verbinden met onze waarden en met de mensen die bij Omroep Brabant werken. De uitwerking van je videoscript bestaat uit je creatieve verhaallijn, in geschetste beelden (cameraposities), je tekst en hoe lang ieder onderdeel duurt.
Inhoudelijk neem in je script op waar je enthousiast van wordt. Begin sowieso met een krachtige uitspraak over jezelf. Wie ben je en wat bied je? Na de eerste paar seconden moet de kijker direct meer van je willen weten. Aan het einde van je sollicitatievideo neem je altijd een actie op. Wat wil je dat de kijker vervolgens doet, na het kijken van je video? Bijvoorbeeld: ‘Ben jij degene die mij kan helpen om video-editor bij Omroep Brabant te worden, geef dan mijn telefoonnummer aan de juiste persoon.’ Zo wordt je videoscript inhoudelijk sterk.
5. De maximale lengte
Hier kunnen we heel kort over zijn. Houd je videosollicitatie kort. De een zegt dat de maximale lengte 1 minuut is, maar de ander 2 minuten. Het ligt eraan hoe sterk je verhaal is, in beeld, tekst en montage. De kijker mag de hele video zijn aandacht niet verliezen. Je maakt optimaal gebruikt van de aandachtsspanne van de recruiter als de belangrijkste informatie in de eerste seconden van je video zit.
6. Behoud altijd kwaliteit
Als je in de media wilt werken en met video solliciteert, dan is de kwaliteit van je pitch belangrijk. Afhankelijk van de gewenste functie kies je hoe hoog je de lat legt qua camerawerk, geluid, licht, de omgeving en ondertiteling. Je sollicitatievideo hoeft geen Hollywood-productie te zijn, maar professionaliteit mag er wel vanaf stralen. Tegenwoordig film en monteer je al prima met je smartphone.
Zorg in ieder geval voor voldoende én natuurlijk licht. Ga niet recht voor een lichtbron zitten, dan ben je niet meer te zien. Het geluid moet ook storingsvrij zijn en goed verstaanbaar, altijd op eenzelfde niveau. Met welk apparaat je ook filmt, zorg dat de beelden stabiel zijn, film het liefst met een statief. De omgeving waarin je filmt heeft geen omgevingsgeluid, is netjes en rustig. Je kunt de omgeving aanpassen op je functie. Monteer je bijvoorbeeld veel video’s, film jezelf dan bijvoorbeeld in een editruimte.
Tot slot kan je de kwaliteit van je video nog hoger krijgen als je deze ondertiteld. Zo kan de recuiter hem overal bekijken, met en zonder het geluid aan. Eventueel kan je zo ook een algemene videoversie op je social mediakanalen plaatsen, om de heel wereld te laten weten dat je beschikbaar bent. Veel mensen kijken namelijk zonder het geluid aan.
7. Dubbelcheck het eindresultaat
Je sollicitatievideo is klaar en je wilt hem enthousiast insturen, omdat je super graag en snel aan de slag wilt. Wacht toch nog heel even en laat anderen je video zien. Aan mensen die je kritische feedback durven te geven. Met deze opmerkingen ga je nog één keer aan de slag en rond je jouw video pitch af.
Je creatieve video delen
En dan … is het moment daar om je persoonlijke video, waar je zo hard op hebt gewerkt, vol trost te delen. Hoe doe je dat het beste? Maak het de ontvanger makkelijk, en deel je korte film via een unieke kijklink.
Zet je video op een online platform als YouTube of Vimeo. Deze kan je daar uploaden en in de modus ‘privé’ zetten, zodat alleen degene met de link hem kan bekijken. Heb je een openbare versie van je videosollicitatie? Dan gebruik je de videolink op je favoriete social mediakanaal.
We zijn heel benieuwd naar jouw video!
Durf jij het aan om bij Omroep Brabant te solliciteren? Voeg daar dan een video aan toe. Check direct onze actuele vacatures.