Als je op een mooie vacature reageert en een sollicitatieprocedure start, dan komt er veel op je af. Ook bij de werkgever, want die komt voor veel uitdagingen en valkuilen te staan. Tom Beekmans is HR-recruiter en -adviseur bij Omroep Brabant, en hij legt jou uit hoe een sollicitatieprocedure voor beoordelaars werkt.
Na jouw sollicitatie op die geweldige functie in de media word je voor het eerste gesprek uitgenodigd. Het kan zijn dat er die dag met meerdere kandidaten gesprekken plaatsvinden. Jouw gesprekspartner, de beoordelaar (recruiter) moet dan wel altijd objectief zijn en gelijkwaardig beoordelen.
3 valkuilen met voorbeeld
Een van de valkuilen voor jouw beoordelaar is dat de concentratie kan afnemen. “Vooral als er op één dag meerdere gesprekken zijn gepland. Om ervoor te zorgen dat we alle kandidaten gelijkwaardig behandelen, is het belangrijk om op een gespreksdag genoeg pauzes in te lassen. Tussendoor evalueren en reflecteren helpt om zo objectief mogelijk te blijven”, vertelt Tom.
Een tweede valkuil wordt het ‘halo en horn-effect’ genoemd. Dat zijn de positieve en negatieve eigenschappen die de algemene indruk van een sollicitant kunnen sturen. Tom legt uit: “Als beoordelaar moet je opletten dat je niet blind wordt voor de positieve eigenschappen van een kandidaat, omdat we bijvoorbeeld een gemeenschappelijke interesse delen. Een besluit nemen op irrelevantie kenmerken, zoals iemand uiterlijk, moeten ook worden voorkomen.”
Eerdere functies van jou als kandidaat kunnen jouw gesprekspartner in het sollicitatieproces ook beinvloeden. Dit is de derde valkuil. “Een veel voorkomende fout is overwaardering van iemand, op basis van hun vorige ervaringen. Het feit dat een journalist clubwatcher was voor PSV betekent niet dat hij of zij beter is dan een clubwatcher voor een kleinere club als Helmond Sport”, zegt Tom.
Hoe verloopt een sollicitatieprocedure?
Na jouw sollicitatie volgt eerst intern de voorselectie van kandidaten, om voor het eerste gesprek uit te nodigen. Dit gebeurt op basis van jouw brief, eventuele video en cv. Hoe creatiever en passen bij media, des te beter.
Het eerste gesprek volgt en er wordt door de beoordelaar met de drie eerder genoemde valkuilen rekening gehouden. Er is echter nog een vierde en heeft betrekking op de selectiecommissie. Die beslist uiteindelijk over de meest geschikte kandidaat. Aangezien in zo’n commissie meerdere personen zitten, uit meerdere organisatielagen, ontstaat er ‘diversiteitsrisico’.
Sollicitatieprocedure valkuil 4
“De vierde valkuil is het risico om beïnvloed te worden door anderen in de selectiecommissie. Het is belangrijk om zo objectief mogelijk te blijven, ongeacht iemands machtspositie of invloed. Vaak zijn we ons niet eens bewust van deze neigingen en vooroordelen, dus is het extra belangrijk om hierop te letten”, sluit Tom af.
Tijdens het sollicitatieproces is een goede candidate experience ook heel belangrijk. Weet jij al wat dit inhoudt? Onze talenten vertellen er zelf over.